Semlor, klassiskt recept…Träningsbaka till Fettisdagen 21/2-12

RECEPT TILL SEMLOR…

Ingredienser

12 st

75 g  smör

2 dl  mjölk

25 g jäst

1/2 dl strösocker

1 krm salt

ev 1/2 – 1 tsk stött kardemumma

1 ägg

7 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning:

Inkråm från bullarna

1/2 dl  mjölk

75 g mandelmassa

2 dl  vispgrädde

Florsocker

Gör så här

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig.

Tillsätt socker, salt, ev kardmumma, ägg och 6 dl av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Blanda bakpulvret med 1 dl mjöl och arbeta in det i degen. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och baka ut 12 runda släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med mjölk och riven mandelmassa. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.

Tips: Servera gärna semlan som hetvägg i djup tallrik.

Published in: on 19 januari, 2012 at 09:46  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://prussiluska.wordpress.com/2012/01/19/semlor-klassiskt-recept-traningsbaka-till-fettisdagen-212-12/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: